Mamma Marias Blogg

Alla inlägg under juni 2015

Av Maria - 25 juni 2015 12:31

Dag 7 med ritalin.

 

Idag gör jag inte några punkter då jag inte har känt något speciellt alls. Allt känns som vanligt, fast kanske mer ork/energi för att göra saker. Jag städade dotterns rum medan hon tog hand om disken. Sedan plockade jag ihop lite, bädda sängen. Sedan satte jag mig här. Trött är jag ju jämt så jag vet inte om det räknas som en "biverkning" av ritalinen heller. Och nu är klockan halv ett, vilket betyder att ritalinen förmodligen har slutat verka. 

ANNONS
Av Maria - 24 juni 2015 13:41

Vem är Maria?

Det är en bra fråga och faktiskt en fråga som jag även ställer till mig själv då och då. Jag känner mig ofta vilsen och vet inte vem jag är. 

 

 

Hur jag tror andra ser på mig.

Jag tror andra ser på mig som en väldigt öppen och pratglad person och att jag är en väldigt lättsam person som är lätt att umgås med. Och jag tror även dom ser mig som en god lyssnare och att jag är en glad person. Sen finns det dom som ser mig som "korkad", då jag inte förstår (som är för dom simpla grejer). Jag tror vissa kan tro att jag "spelar" dum då jag ställer frågor på sånt dom tycker är enkla att förstå. (Vilket jag inte gör, jag frågar bara om jag inte förstår, vilket jag har fått lära mig med tiden att göra, alltså ställa frågor, jag har tidigare inte velat framså som dum och därför undvikt att ställa frågor). 

 

 


Hur jag ser på mig.

Jag ser mig själv som en öppen person. Jag ändrar mig ofta! Tankar, tyckte o.s.v Jag är en urusel lyssnare, men jag försöker verkligen mitt bästa att lyssna (men jag tappar lätt focus och måste verkligen anstränga mig att lyssna, sedan beror det självkart på vad den andra personen pratar om, om det är intressant eller viktigt och i vilken takt personen pratar och om det är utdraget eller inte). Jag hatar att småprata (jag förstår inte poängen med det? (Men jag gör det, alltså småpratar). Fast oftast övergår småpratet till att den andra personen vet allt om mig, mitt dåvarande mående, tycke o.s.v Efteråt har jag ofta smått ångest över vissa saker jag sagt (jag har dock blivit bättre på det, att inte haka upp mig på sådan som är gjort, som inte går att göra något åt, som redan har hänt/sagts). Jag är en känsloperson, fast det beror på, kanske man kan kalla mig för en humörperson.. mitt humör ändras ständigt. Ena stunden kan jag känna mig jätte glad och lycklig och andra låg och jätte ledsen eller arg och super irriterad. Vissa dagar klarar jag av kramar och t.ex att barnen är upp i mig, medans det finns dom dagarna jag har jätte svårt med närkontakt och ingen får helst inte komma nära (för nära) mig. Jag är ingen kram människa (med främmande/bekanta/vänner människa). Däremot har jag lättare att krama vissa mer än andra? Jag gillar att kramas, men det måste vara med rätt person/-er. Jag förstår om andra har svårt att förstå mig, för jag har fullt upp att försöka förstå mig själv. Jag blir lätt rastlös och har då tråkigt om jag inte inte kommer på nåt att sysselsätta mig med. Saker bör gå fort, jag verkligen ogillar när det är något som går för långsamt enligt mitt tycke (det verkligen kryper i kroppen på mig när det går för långsamt och jag blir irriterad och i värsta fall arg). Jag har stora problem med vissa ljud, som t.ex när barnen låter, samtidigt! Eller att det är många olika ljud samtidigt. Eller upprepade ljud. Jag kan nog påstå att det gör som ont i kroppen när det blir för mycket av dessa ljud. Det slutar (åtminstone med när det gäller barnen) att jag får ett utbrott och vrålar åt dom att vara tysta, att sluta. 

Detta är jag.. på ett ungefär. Så jag uppfattar mig själv. Det finns nog förmodligen mer, men det är så himla mycket text redan! 

 

ANNONS
Av Maria - 24 juni 2015 09:22

Dag 6 med Ritalin.

 

 • ont i halsen
 • trött
 • energi
 • smått illamående
 • dålig i magen

 

Imorse efter frukost och mitt dagliga intag av ritalin satte jag mig här vid datorn. Men blev avbruten av något. Och just nu känns det som jag inte minns nåt. Jag får verkligen anstänga mig för att komma ihåg vad jag gjort idag. Och det jag gjort känns overkligt på nåt vis, som om jag inte har gjort det jag gjort. Golven är dammsugna, sängen är bäddad, disken är bort diskad, yngsta sonen har ätit lunch (dom andra två påstod att dom inte var hungriga). Sjuksystern från sjukhuset ringde och gav mig en tid för att komma dit och kolla värden och jox den 10/7, eventuellt får yngsta sonen följa om inte har någon barnvakt. 

 

Gissar på att medicien har slutat verka nu (kl.12:30). Tvingade mig ut med yngsta sonen och spela kubb. Avbröt dock spelet då jag tappade tålamodet och kände bara hur irrtationen växte. Och gick in. Jag avskyr att vara ute 0m jag inte har någon speciell aktivitet att göra. Vad gör man ute? Jag är less på att bara gå ut och gå, eller att knäppa kort på naturen här känns inte speciellt rogivande det heller. 

Av Maria - 23 juni 2015 11:52

Dag 5 med Ritalin.

 

 • trött 
 • smått illamående
 • dålig i magen
 • huvudvärk
 • osocial/svårt med beröring
 • ljudkänslig
 • känslig/låg
 • irriterad

Dagen började lovande. Efter frukost och intag av ritalin så klippte jag yngsta sonen (vilket var välbehövligt!). Av någon anledning rullade det sedan på och jag bäddade min säng, började städa lite i pojkarnas rum/möblera. (Yngsta sonen har inte någon säng vid tillfället då han puttade runt den i rummet fram och tillbaka, hit och dit. Så det fick mitt humör att brista så jag "hjälpte" till att "flytta" på sängen till dit den skulle stå.. men jag tog dock i lite för mycket som det verkade för ena benet på sängen brast. Nu letar jag en våningssäng till pojkarna. Och för tillfället sover yngsta sonen på madrasser på golvet (läs i mammans säng). ) 

 

Jag tappade den lilla energi jag hade då jag besökt toan (undras om ritalinen slutade verka för dagen). Och hamnade istället här vid datorn och pianomusik i öronen. Jag har även lovat äldsta sonen att jag ska klippa honom, men just nu väntar jag in den energin för att orka göra det. Det blir nog ingen klippning för äldsta sonen idag. Vid halv fem kom yngsta sonen och berätta att han var hungrig. Själv satt jag vid jag här vid datorn och gjorde.. inget.. Men göra någon middag blev det inte på en gång då jag hörde ett kras ifrån toalettrummet. På golvet låg dotterns parfymflaska i tusen bitar och rent ut sagt stank tanke på att jag redan hade en början på migrän. Så det var bara att försöka lugna sonen som satt på dass och grät eftersom dottern fick ett raseri utbrott och skrek, grät och vråla elaka saker. När sonen var lugn tog jag hand om glassplittret på golvet innan jag gick in till dottern och försökte lugna henne, vilket inte var läge än att göra. Så jag övergick till middagslagningen istället. Efter ett tag gick jag åter igen in till henne och försökte prata med henne. Hon tycktes lugna sig och jag kunde återgå till maten igen. Vid middagsbordet kände jag hur humöret svaja ordentligt, tårana var nära, saknaden efter min kille gjorde sig påmind, allt kändes tungt. Så jag åt upp och gick ifrån bordet och satte mig här med musik i öronen.

 

 

 

Av Maria - 22 juni 2015 10:57

Solen skiner!

Och jag sitter inne... yngsta sonen sitter framför teven. Övriga två barn är ute/borta med/hos kompisar. 

 

Jag känner otrolig lust till att göra något kreativit. Jag har suttit och tittat på vita sommarklänningar/bröllopsklänningar och blev så otroligt sugen på att sy en klänning. Tyvärr saknas grejer för att kunna göra detta, fast å andra sidan är det kanske bra. Annars skulle jag nog bli sittandes inne hela dagen (trots att det är vackert väder ute). Jag känner faktiskt inte alls för att rita!? Idag hade dottern tid hos tandläkaren, men som tur var ringde tandsköterskan och meddelade att tandläkaren var sjuk och dottern fick en ny tid, själv låg jag ju med migrän när hon ringde. 

 

Jag behöver diska bort disken från gårdagen, den blev inte gjor igår pågrund av migränen. Jag skulle även behöva bädda sängen och plocka ihop här hemma, men känner mig så trött, men samtidigt energisk. Jag vill göra något, men helst inte gå ut. Mår lite små illa efter migränen eller om det är av ritalinen, ingen aning. 

 

 

För mer teckningar, kan ni kika in på mitt och min kompis konstkonto på instagram

Av Maria - 22 juni 2015 10:19

Jag har inte sovit så uruselt på länge. Det var bland den värsta natt jag haft på väldigt länge. Smärtan av migränen gjorde att jag vaknade hela tiden. Vid fem lyckades jag ta mig upp och ta en sumatriptan (migränmedicin). Äntligen fick jag sova! (när medicinen väl satte igång och verka). Imorse vid frukosten fick jag ett mail av en sjuksyster från sjukhuset där hon meddelade att det var ok att blanda Ritalin med Sumatriptan. Så jag har med andra ord gått med migrän i två och en halva dag i onödan.. men hellre det än blanda nåt jag inte vet om det är bra att blanda. Men nu är migränen borta tackvare sumatriptanen (i love Sumatriptan!!!!). Och Ritalinen är intagen för dagen. 


Dag 4 med Ritalin.

 • trött (tror dock inte att det bara beror på Ritalinen, snarare migränen).
 • yrsel
 • illamående

Idag har jag mest bara varit trött och mått illa. Ingen ork till att göra något alls. Jag hörde sirenljud mitt på dagen och kände paniken i kroppen! Ringde kompisens dotter som var hemma själv, där även min dotter var. Dom mådde fint. Det var brandbilen som åkt förbi borta hos dom. Hon ringde vidare till sin lillebror som även min son var med och frågade vart dom var. Men även dom var i säkerthet. Men i paniken hade jag slängt på mig kläder och fått på yngsta sonen några plagg. Jag bäddade snabbt sängen och plockade ihop lite i teverummet/mitt sovrum/datorhörna. Sedan gick vi bort över till sonens kompis. Vi stannade där ett tag, typ nån timme(-ar). Men nu är vi hemma igen. Men jag har haft som ett vagt migräntryck i huvudet hela dagen. Sjukligt trött. Migränen slog till åter igen och jag tog en migräntablett. Hade lyckats fått yngsta sonen i säng och äldsta i duschen. Så då återstod det bara för mig att ta en dusch för att sedan få lägga mig och vila. Men vila för mig funkar visst inte alls så där jättebra.. sitter ju här. Nå, jag anstränger mig ju inte så hårt genom att sitta här, detta kanske kan räknas som att vila. Illamåendet har varit mycket fram och tillbaka, men nu är det borta. Nu en film, om jag klarar det och orkar det. 

 

 

 

 


Av Maria - 21 juni 2015 14:21

Dag 3 med Ritalin (20 mg).

 • migrän (tror dock inte att den beror på ritalinen, utan att den beror på min period).
 • irriterad
 • trött

Så jag vaknade med ännu kraftigare migrän. Solen skiner ute och jag sitter inne med persienner och gardiner fördragna för fönstren. Min yngsta stackars son får vara inne då han inte är tillräckligt stor för att vara ute själv. Jag försöker vara uppe och aktiv trots migränen, för vila eller sova har alltid förvärrat min migrän. Bäddat sängen, gjort rent toan, diskat, gjort lunch och vikt tvätt är väl det jag gjort idag. Vid tre klarade jag inte av något nå mera. Då hamnade jag i sängen och försökte vila, frös något hemskt. Men insåg snabbt att det inte var någon id'e att försöka vila eftersom jag behövde göra middag till barnen. Så det var bara att bita ihop, kliva upp och göra middag. Efter middagen hamnade jag åter igen i sängen. Men då jag blir för rastlös att bara ligga still så hamnade jag här istället. Inte världens bästa kombo precis, migrän+dator+inge glasögon på mig!.. Fick tillbaka värmen efter maten i varje fall. Klockan 19:15 sitter jag fortfarande kvar vid datorn, jag fastnade inne på youtube med några aspergers videoklipp och med händen pressad mot ögat samtidigt jag försökte koncentrera mig på vad dom sa i videon. Jag mår jätte illa och måste få yngsta sonen i säng. Jag vet inte hur jag ska klara denna natt. 


 

Av Maria - 20 juni 2015 11:00

Dag 2 med ritalin (20 mg).

 • Lätt irriterad/irritation
 • Irritation som lätt övergår till ilska/arg
 • Trött
 • huvudvärk som övergick till migrän
 • slö/orkeslös

Dag två med ritalinen var inte alls lika "rolig" som dag ett. Kände mig stressad, sur och irriterad. Försökte hålla humöret uppe då jag och pojkarna skulle iväg på kalas. Jag hade lovat dagen innan att Vidar skulle få cykla till kalaset och jag vägar bryta mina löften (vilket har resulterat i att jag aldrig lovar något). Så på med hjälmen som det var nåt fel på, höll på att psyka ur bara att få till den, men bet ihop med små ilskan utbrott.. hade även lovat att Vidar skulle få plocka blommor till födelsedagsbarnent. Så bort till ängen och plocka blommor. Jag hade dock inget tålamod att vänta på att han skulle hitta/välja dom blommor han ville plocka så jag plockade hastigt en bukett som fick "duga". Han var inte helt nöjd men accepterade det.

Påvägen till födelsedagsbarnet kom födelsedagsbarnets storebror och berätta att vi inte fick komma än för det var inte klart. Kalaset skulle börja kl.10 och klockan var då ca. 9:30. Kände irritation, men visste ju vad som gällde. Så vi gick ändå till kalaset, men väntade utomhus på att det skulle börja. Det gick bra. När det börjat dykt upp folk och det blev ett picknickskalas så satt vi ute och fikade, det gick väl bra. Hade dock jobbigt med mina pojkar som var upp i mig hela tiden, dom kändes som små knotten som irriterade runt en hela tiden och het sol på det. Efter tårtan spelade jag kubb med det nästäldsta barnet. Det gick fort då jag tappade lusten/tålamodet då han började inte spelade som man skulle. Och ett av dom andra barnen hade fått "vattenpistoler" så han kom efter en stund och sprutade ner mina byxor i iskallt vatten.. det var det som behövdes för att få mig att gå undan och vänta ut lugnet. Jag klararde inte av mer. Så jag satt inne i köket och pilla på telefonen. Barnen samlades i köket av nån anledning (dom ville förmodligen att jag skulle gå ut då dom hade planer på att dränka mig i vatten). Jag smsade min vän (födelsedagsbarnets mamma) och berätta att jag satt inne och planerade inte på att gå ut igen före allt vatten var bort plockat. Hennes telefon låg inne... Efter ett tag kom hon in och jag berätta hur det var. Så hon såg till att det var slut med vattenlekarna. Så efter en stund tog jag mig ut igen och satt på filten och värmde mig i solen.

Det riktiga lugnet kände jag när alla gäster åkt hem och det bara var födelsedagsbarnets familj och jag med mina pojkar kvar. Det kändes bättre då vi var färre, som när kompisens man tog med alla barnen förutom min yngsta och stack till stranden en stund medan jag och kompisen och sonen spelade kubb. Väl hemma igen var jag så otroligt trött. Jag bad äldsta sonen att fixa middag (värma på rester från dagen innan) till sig själv och lillebror. Sagt och gjort. Själv la jag mig på sängen med pianomusik i öronen och blunda/vila. Huvudvärken som hade kommit på kalaset var påväg att övergå till migrän. Klockan gick otroligt långsamt, den var ungefär runt 16:30. Jag ryckte upp mig och plockade fram grejer för sonen att laga lite chokladbollar till lördagsmyset. Tittade på när han fixade det. Sedan dukade vi tevebordet med lördagsmys och slog igång lördagsfilmen (jag pallade inte att vänta nå mer på att klockan skulle bli senare). Filmen var slut sju. Passlig tid för att natta yngsta sonen. Duschade av honom och "nattade"(bad honom att lägga sig snällt i min säng och försöka sova) honom i min säng. Älsdta sonen satt med sin surfplatta och spelade en stund. Medan jag bäddade i soffan med hans täckte och kudde. Där hamnade jag. PMed pianomusik på datorn och liggandes i soffan och blunda. Jag frågade äldsta sonen om det var ok om jag sov där med hans täcke och kudde. Det var det. Han la sig i min säng med sin lillebror.

Jag sov uruselt och blev väckt av yngsta sonen mitt i natten för att han ville sova bredvid mig i soffan!? Irriterad till tusen och bad honom att lägga sig i min säng och sova. (migrän = irritationen). Jag vågade inte ta min migränmedicin då jag inte vet om det är ok att blanda den och ritalinen. 

      

Presentation


Jag är Maria. Jag har diagnosen ADHD och dyslexi jag fick min diagnos den 8/6-15 . Jag skriver om det mesta, mitt vardagliga liv, faktatexter o.s.v det som faller mig in helt enkelt.

A. A. Milnes

 

Följ mig via bloglovin

Follow on Bloglovin

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Kategorier

Arkiv

Senaste inläggen

One Lovely blog award.

Min blogg har blivit utdelad en;

   

Länkar

Gästbok

Jorden

Besöksstatistik

Mammabloggar

Bloggar av mammor och gravida

Följare

bloglovin

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se