Mamma Marias Blogg

Direktlänk till inlägg 11 juli 2015

OCD och Anankastisk personlighetsstörning

Av Maria - 11 juli 2015 10:21

Jag fundera lite på denna diagnos, OCD, tvångssyndrom. Jag frågade min vän lite om OCD då hon ställde frågan på man behövde en utredning för den diagnosen också. (Vilket man bör). Men å andra sidan känner man nog om man lider av denna diagnos, för det jag läser så är det något som drar ner ens vardag genom att man har dessa tvång (i huvudet) på att man bör göra visa saker, obehagliga och ofrivilliga tankar som gör att man får ångest om man inte gör dom. Men även här finns det självklart olika grader på tvångssyndromet precis som vilken annan diagnos som helst. Alla är vi ju som sagt olika (men ALLA bör behandlas likavärdiga!) Jag har inte OCD, bara genom att läsa detta så förstår jag det. Jag har haft mina misstankar tidigare att jag skulle kunna haft det, men däremot finns det en annan diagnos som är mycket lik OCD, men utan ångest eller obehagliga tankar. Det är en personlighetsstörning som kallas för "Anankastisk personlighetsstörning" eller "tvångsmässig personlighetsstörning". Denna diagnos blir lätt förväxlad med OCD, bägge handlar om tvångstankar, men med tvångsmässig personlighetsstörning så passar personens mål ihop med deras moraliska uppfattning. Och det finns alltså inte någon koppling till ångest eller obeghaskänslor i denna personlighetsstörning. Utan är något som förenklar vardagen så som t.ex det praktiska och att det sparar tid. Även denna störning kan försvåra vardagen för vissa. Och denna störning är något som finns från barndomen, det är inte något som bara uppstår, utan det utvecklas från när man är barn. 

 

Syntomen på Anankastisk personlighetsstörning eller även kallad Tvångsmässig personlighetssörning är bland annat att personen känner tvivel och försiktighet.

Att personen är perfektionist (alltså allting ska vara perfekt, i sin rätta ordning).

Personen är och blir väldigt upptagen vid och av detaljer.

Allt ska vara i sin ordning (organisation) och regler eller schemaläggning (alltså lägga upp ett schema som gör att allt rullar på vilket besparar tid),

detta slutar med att personen är så upptagen och inte har någon hänsyn över vad hen sysslar med så personliga relationer blir lidande.

Dom är även pedanta (över noggranna) och har svårt att stå fast vid överenskommelser. Är envisa och har ingen förmåga att anpassa sig efter andra. Personen envisas även med att andra ska göra saker på deras vis även om det kan bli eller är orättvist.

Plus att personen har icke välkomna och påträngande impulser. 

 

Anledningen till att jag ens misstänkte att jag skulle kunna ha OCD var för att jag trodde att mitt beteende klassades som OCD symtom. Vilket det inte gör. Och det jag menar med "mitt beteened" är att jag alltid går igenom i huvudet på vad jag ska göra innan jag gör det, det bör göras på ett visst sätt för att jag ska känna att det blivit "rätt gjort". Jag har även en tendens till att t.ex alltid se till att jag har vissa saker hemma. Som t.ex om diskmedlet tar slut så köper jag en ny flaska även då jag har en ny hemma i skåpet. Jag har väldigt svårt att ta emot ideér och andra lösningar från andra, jag tar tyvärr det som kritik på hur jag gör. (Jag försöker förbättra mig när det gäller detta).

 

Har du någon diagnos?

Berätta gärna!

 

 

 
ANNONS
 
Isabelle och Lucas

Isabelle och Lucas

14 juli 2015 05:29

Det är inte kul att ha OCD !!!!

Jag kan knappt se Rubriken på dina inlägg ????!!!!...hmm :-((

Det är lite smått irriterande...

http://www.---0o0---llsabellell---0o0---.bloggagratis.se

Maria

14 juli 2015 10:36

Nä, jag förstår det. Efter det jag har läst om det, OCD låter det som en riktigt helvete, rent ut sagt!

Jo, mina rubriker är väl kanske en smula svår att läsa. Vet du, jag all min text på det sättet förut! Men blev så störd på den så bytte. Anledningen till att jag inte har bytt rubrikstilen är för att jag inte har vetat hur man gör och inte orkat brytt mig. Men jag ska kolla upp det nu.
Om du blir irriterad på den så finns det säkert stor risk att det finns fler som blir det. Och det vill jag ju inte.

Tack för tipset!

 
ToBeMe

ToBeMe

18 juli 2015 21:22

Jag har PTSD och spänningsvärk. Påminner om lite om "ditt" sätt på vissa punkter kanske :) Jag spelar också upp möjliga scenarier inom mig innan jag skall iväg på något. Jag har extremt svårt för när saker inte blir som jag har planerat, men klarar av att stänga ner det vilket gör spänningsvärken värre istället. Jag är misstänksam och har fruktansvärt svårt för att ta emot komplimanger. de gör mig extremt obekväm... sen har jag ju mycket annat med men det kan du läsa om på min sida ;) hoppas du har en fin helg

http://ToBeMe.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 30 oktober 2015 08:14

            Vad är bipolär sjukdom eller även så kallad manodepressivitet? Och vilka har det eller får de/ utvecklar det?   Detta var mina frågor idag igår och en hög dagar innan dess. Jag har googlat, läst på, sett på dokumentärer a...

Av Maria - 30 oktober 2015 07:07

Jag har varit inne i en låg period ett tag nu. Jag tappade helt skrivandet. Men idag fick jag för mig att jag skulle skriva ett inlägg. Dock om något helt annat än vad jag kommer skriva om nu. Jag möttes nämligen av nio nya kommentarer. Kul! Vissa ha...

Av Maria - 11 juli 2015 17:16


Under en längre period har jag kunna fått som blåa naglar. Känt mig frusen och naglarna har blivit blå både på fingrar och på tår. Är detta inte underligt. Det tyckte jag och googlade självklart på det. Jag har googlat på det flera gånger, men då jag...

Av Maria - 11 juli 2015 15:13

Jag vet inte om det beror på Ritalinen eller om det "bara är jag". Men då jag tidigare inte har känt riktigt på det här sättet misstänker jag att det är ritalinen som gör det. Jag är extremt ljudkänslig för vissa ljud. Och att en helikopter ...

Av Maria - 11 juli 2015 09:59


Detta som jag citerat ur boken "Alla familjer är psykotiska" fick mig att små le på bussen hem igår. Jag tyckte det var ett väldigt roligt sätt att beskriva en hård kram. Fint.                          ...

Presentation


Jag är Maria. Jag har diagnosen ADHD och dyslexi jag fick min diagnos den 8/6-15 . Jag skriver om det mesta, mitt vardagliga liv, faktatexter o.s.v det som faller mig in helt enkelt.

A. A. Milnes

 

Följ mig via bloglovin

Follow on Bloglovin

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Kategorier

Arkiv

Senaste inläggen

One Lovely blog award.

Min blogg har blivit utdelad en;

   

Länkar

Gästbok

Jorden

Besöksstatistik

Mammabloggar

Bloggar av mammor och gravida

Följare

bloglovin

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se