Mamma Marias Blogg

Direktlänk till inlägg 30 oktober 2015

Bipolär Sjukdom även kallad manodepressivitet

Av Maria - 30 oktober 2015 08:14

         

 

Vad är bipolär sjukdom eller även så kallad manodepressivitet?

Och vilka har det eller får de/ utvecklar det?

 

Detta var mina frågor idag igår och en hög dagar innan dess. Jag har googlat, läst på, sett på dokumentärer angående denna sjukdom och folk med sjukdomen som berättar sin historia.

Så om jag har förstått det hela rätt, så börjar oftast denna sjukdom i tonåren, eller själva symtomen slår ut då. I vissa udda fall kan även yngre barn insjukna, men om jag förstod det rätt är det ovanligt.

Bipolär sjukdom är efter många studier visat på att det är genetiskt. Har någon nära släkting sjukdomen finns risken att man själv har den eller kommer drabbas av den. Det finns inget labprov man kan ta för att kolla om en person har denna sjukdom, utan läkare måste gå på symtom och titta på personens släktträd efter någon nära släkting som eventuellt har diagnosen.

 

Bipolär sjukdom är en "upp och ner" sjukdom kan man väl kalla den.

 

Man har perioder då man är väldigt låg, man är deprimerad som i en depression. Oftast har personen tankar på döden, självmordstankar. Personen känner inget hopp, ingen livsglädje. Koncentrationssvårigheter, dåligt självförtroende, minskad sexlust, ökad eller minskad matlust och har problem med sömnen. Dessa är några av symtomen för den depressiva perioden av bipolär. Sedan varierar det hur kraftig depressions känsla man har från person till person. Det finns nämligen flera olika typer av bipolär.

 

Den andra delen eller perioden av bipolär är mani, man är manisk. Vissa med bipolär kan till och med förklara sin maniska period som att dom är hög, hög utan droger. Dom känner sig obeslagbara. Får ett lyckorus är kreativa dom kan bli överaktiva. Men det finns även irritabilitet med bland symtomen i det maniska stadiet. Personen som är i detta stadie kan bli farlig för sig själv och sin omgivning. Personen kan tappa omdöme och göra dåliga val. Och personen kan även bli aggressiv.

 

Sedan finns det en mellan stadie, som förekommer mellan dessa perioder då personen är "normal". Som frisk.

 

Men som jag tidigare skrev så finns det fler typer av bipolär. Typ 1, typ 2, lindriga maniska symtom som inte är sjukdom och snabb pendlig mellan manisk fas och depression. Så det finns ju en hög olika faser och typer. Läkarna som ger en person denna diagnos måste vara extremt duktig tankte på att det finns så många olika typer och det finns som sagt inga labstester man kan ta för att ta reda på om en person har denna sjukdom.

 

 

Lider du av denna sjukdom eller har lidit av den?

Snälla berätta om dig och hur den påverkat ditt liv.

 

 

 

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 30 oktober 2015 07:07

Jag har varit inne i en låg period ett tag nu. Jag tappade helt skrivandet. Men idag fick jag för mig att jag skulle skriva ett inlägg. Dock om något helt annat än vad jag kommer skriva om nu. Jag möttes nämligen av nio nya kommentarer. Kul! Vissa ha...

Av Maria - 11 juli 2015 17:16


Under en längre period har jag kunna fått som blåa naglar. Känt mig frusen och naglarna har blivit blå både på fingrar och på tår. Är detta inte underligt. Det tyckte jag och googlade självklart på det. Jag har googlat på det flera gånger, men då jag...

Av Maria - 11 juli 2015 15:13

Jag vet inte om det beror på Ritalinen eller om det "bara är jag". Men då jag tidigare inte har känt riktigt på det här sättet misstänker jag att det är ritalinen som gör det. Jag är extremt ljudkänslig för vissa ljud. Och att en helikopter ...

Av Maria - 11 juli 2015 10:21

Jag fundera lite på denna diagnos, OCD, tvångssyndrom. Jag frågade min vän lite om OCD då hon ställde frågan på man behövde en utredning för den diagnosen också. (Vilket man bör). Men å andra sidan känner man nog om man lider av denna diagnos, för de...

Av Maria - 11 juli 2015 09:59


Detta som jag citerat ur boken "Alla familjer är psykotiska" fick mig att små le på bussen hem igår. Jag tyckte det var ett väldigt roligt sätt att beskriva en hård kram. Fint.                          ...

Presentation


Jag är Maria. Jag har diagnosen ADHD och dyslexi jag fick min diagnos den 8/6-15 . Jag skriver om det mesta, mitt vardagliga liv, faktatexter o.s.v det som faller mig in helt enkelt.

A. A. Milnes

 

Följ mig via bloglovin

Follow on Bloglovin

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015
>>>

Kategorier

Arkiv

Senaste inläggen

One Lovely blog award.

Min blogg har blivit utdelad en;

   

Länkar

Gästbok

Jorden

Besöksstatistik

Mammabloggar

Bloggar av mammor och gravida

Följare

bloglovin

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se